Det kan vara dyrt att äga ett sommarhus och löna sig att hyra sitt sommarboende.
Här är en uträkning från Läsnförsäkringar (mina utgifter i kursivt)
Beräkning: kostnader för fritidshuset, rikssnitt
Köpeskilling: 1 996 760 kr (1 000 000 kr)


Räntekostnader, netto: 45 985 kr/år (6200 kr)
Fastighetsavgift: 9 525 kr/år (5500 kr)
Elkostnader: 15 080 kr/år (4300 kr)
Sophämtning: 1 900 kr/år (1700 kr)
Försäkring: 3 408 kr/år (2210 kr)
Internet: 2 000 kr/år (0 kr)
V&A: 4 791 kr/år (2341 kr)
Reparation och underhåll: 24 000 kr/år (18 000 kr)
Total årskostnad: 106 689 kr (40 251 kr)

Om uträkningen ovan, köp av ett fritidshus på 60 kvadratmeter (kvm-pris från Mäklarstatistik).
Kostnad baserad på belåningsgrad 70 procent och en ränta på 4 procent (bunden 5-årsränta).
Elkostnad: 6 500 kWh i förbrukning per år med 2,32 kr/kWh inklusive skatt, moms och avgifter. Övriga priser är schablonmässiga.

För 40 251 kan man hyra ett hyfsat sommarboende 2 veckor i Juli vid havet.
Men det är mer än pengar, det är mycket pyssel med sommarhuset, trädgården skall skötas,
huset skall ses till med jämna mellanrum och allt det där som dubbla boende drar med sig.
Har man inte intresset att pyssla med sitt sommarboende är det nog det som göra att vågen slår
över till att det är bäst att hyra sitt boende.

Eftersom våra sommarhus ligger på nära avstånd så är det där med dubbla boenden (under vår, sommar och höst vi stänger huset under vintern) inte ett stort problem. Att vi dessutom tycker om att pyssla med sommarhusen så är det en bonus för oss och inte en nackdel. Och att man kan jobba hemifrån numera gör att vi använder sommarhusen ännu mer.

Fördelen med att hyra är att man inte binder sig till en egendom och slipper allt underhåll. Vill jag hyra stuga inför vintersemestern och segla på sommaren är detta kanske något som passar mig. Jag behöver dessutom inte lägga tid på underhåll eller skötsel, vilket kan vara skönt. Dessutom är det enkelt att veta vad det kostar eftersom det mesta ingår i priset. El, sophämtning och varmvatten ingår ofta i stughyran och många gånger finns redan köksredskap, täcken och nödvändiga tillbehör när jag hyr båt eller husvagn. En annan fördel med att hyra är att man kan anpassa hyresobjektet efter tillfälle. Stort eller smått efter smak och behov och därefter blir priset.

Nackdelen med att hyra är att det är ganska dyrt. Det är inte ovanligt att en veckas hyra kan jämföras med en hel månadshyra för den vanliga bostaden eller till och med mer. Vill du hyra lite längre perioder finns det goda skäl för att pruta och förhandla fram ett pris som är bättre en veckopriset. Dessutom är du beroende av tillgänglighet och pris. Det gäller att vara ute i god tid för att vara säker på att du kan få tag i just det du vill. Vilket på sätt och vis också låser dina möjligheter till att vara flexibel med dina planer.

Sammanfattningsvis så gillar jag att äga mitt sommarboende och ett av de stora fördelarna är våra härliga sommarkompisar som vi gillar att hänga med under sommarmånaderna. Jag har sagt det förr sommar på Strömskär är som ett enda långt kollo-läger.

Att äga eller hyra sommarhus
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram