Måste man välja en inredningsstil och måste man definiera sin inredningsstil? Nej säkert inne men jag vill göra det, eftersom jag försöker skapa min inredning i stil med vårt hus som är byggt 1959. Min inredningsstil är en mix av vad man å engelska benämner som modern mid-century och Scandinavian. Men modern betyder ju bara vad som för stunden är trendigt eller populärt, och det kan ju onekligen variera. Men pratar vi modern inredningsstil, så är det egentligen inte svårare än rena och raka linjer, rena och tydliga färgpaletter, gärna avskalat. Så stilen 50- och 60-talets inredningsstil är en variant av den moderna heminredningsstilen och är mer uttalat fokuserad på perioden 1950-1969. Här är det funktionella alltid ledstjärnan – möblemang och material ska fylla ett syfte och därefter gärna vara trevligt att titta på. Naturliga material och skulpterade former gör att stilen går att smälta in även i dagens hem, utan problem. Den skandinaviska stilen liknar den moderna 50-talsstilen genom att den är ren, stora luftiga ytor och inget skräp eller onödiga prydnadsföremål gör att ljus och luft att flyta fritt genom rummen, som här i vårt stora vardagsrum.

Något du ser gång på gång med skandinavisk design är användningen av dämpade,
neutrala färger som vitt, grått och beige. Som sagt, det är inte ovanligt att se lite färg eller mönstrad textil här och där,
så var inte rädd för att inkludera en ljusröd eller gul för att lägga till lite personlighet.
Här lite grön mönster på tyget jag klädde köksstolarna med.

Stora fönster och hem integrerade med sin omgivning är vanliga i modern design från mitten av århundradet. Att ta med naturliga element inomhus,
från råvarorna i bitarna till levande krukväxter som dekor, är ett bra sätt att efterlikna denna tidlösa look. Också skandinavisk design handlar om att släppa in ljuset – glesa eller inga gardiner och vita väggar bidrar till att skapa känslan av ljusstyrka. På grund av de kalla och mörka vintrarna är det inte konstigt att man vill ta tillvara ljuset.
Säg adjö till tunga eller pråliga gardiner och håll fönstren fria från skräp. bostäderna i skandinavien fungerar som fristad under stora delar av de mörka delaran av året. I kombination med det ljusa, luftiga utrymmet i skandinavisk stil, så finns det massor av mjuka filtar, keramik (för alla varma drycker!) och levande ljus i överflöd.

Min favorit när det kommer till skandinavisk interiör är den djupa uppskattningen för naturen. Saker som stora fönster som ger vika för träd och himmel, massor av krukväxter inomhus, användning av naturliga material och ett miljövänligt, hållbart förhållningssätt till alla aspekter av inredning gör skandinavisk inredning till något extra.


Måste man välja eller definiera sin inredningsstil? Nej naturligtvis inte, och jag väljer min inredning med magkänslan, ibland blir det bra och ibland inte. Men resultatet av min inredning påminner om en mix av skanidinavisk och 50-tals modern stil i slutändan och det är en stil som jag trivs med och tycker om.

Om jag skulle sätta en etikett på min inredningsstil
Märkt på:            

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Facebook
LinkedIn
Instagram