Nässlan naturligtvis, med den kan man göra en av de godaste sopporna jag vet.
Eftersom vädret inte är det bästa, jo det regnar och det är ju bra förstås, men det är inte så skönt att vara utomhus idag. Det passar bättre att mysa inomhus med att laga godaste nässelsoppan. Nässlorna är sådär späda vid den här tiden och passar därför perfekt att plockas, men använd handskar annars bränner du dig. Här är hälften av min skörd, jag plockade ca 2 liter nässlor.
Ingredienser:
ca 2 l nyplockade, späda nässlor
ca 1 l vatten
salt
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
1 dl grädde
ev 3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering
Gör så här
Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.
Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter.
Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.
Servera gärna tillsammans med ett gott bröd.
Nässlorna passar också jättebra till gödsel för växterna i din trädgård. Vill man blanda till nässelvatten är det bara att samla in nässlor, vilka det aldrig brukar vara brist på och lägga dem i en hink. Sedan häller man över vatten så att det täcker och låter det stå några dagar innan man börjar använda det. Vill man att nässelvattnet ska bli fort färdigt kan man sönderdela nässlorna genom krossning eller med en häcksax.
Nässlor är emellertid inte särskilt trevliga att handskas med och även om man använder hela nässlor så bryts de snabbt ned. Efter ett par veckor återstår bara stjälkarna och de passar bra på komposten. Det luktar ordentligt illa när bladen bryts ner, men stanken kan minskas om man rör i blandningen då och då. Det brukar bli lagom starkt om man späder ut det med tio delar vatten.
Nu står en hink med nässelvatten utanför boden som jag skall använda för att vattna mina
dahlior när de planteras ut, Dahliorna behöver ju mycket gödsel för att orka blomma.
Nu börjar det ljusa upp där ute så nu skall jag ut och förbereda kragpallarna för årets odling.
Förra året försökte jag odla potatis, gick sådär, tomater, gick bra, luktärter gick bra, jordgubbar som åts upp av fåglarna.
Se kragpallen från förra året här. I år behåller jag jordgubbarna, gräslöken, timjan som klarade sig över vintern och så planterar jag några tomatplantor, chilliplantor, krasse och en luktärt. Jag gillar att blanda blommor och ätbart, på franska kallas det en potager, som kommer från franskans ord pot, kanna, kruka, gryta. Den beskriver en köksträdgård som är dekorativ, oftast med inslag av (ätliga) blommor.